Zwarte was

Zwarte was

De was doen, vroeg of laat komt iedereen ermee in aanraking. Voor jongeren die nog thuis wonen is het zo vanzelfsprekend dat ouders de was doen, maar op een dag moeten ze het toch zelf kunnen. Ga jij op jezelf wonen of weet je niet zo goed hoe de zwarte was werkt? Dan is het handig om verder te lezen. Waarom moet deze kleur bij elkaar en met welk wasmiddel kun je dit wassen? Ook vind je hieronder op hoeveel graden je het beste je zwarte was kunt wassen.

 

Zwarte broek of shirt wassen

Het is verstandig om donkere kleding bij elkaar te wassen. Als je bijvoorbeeld een zwart shirt bij de witte of bonte was doet, kan het zijn dat de lichte kleren grauw worden doordat het donkere afgeeft. Ook kun je dit het beste doen, om de zwarte kleur zo mooi en zwart mogelijk te houden.
Zwarte was hoeveel graden?

Zwarte broek wassen

Zwarte kleding kun je het beste op 30 of 40 graden wassen. Dit ligt eraan wat er in het label staat. Over het algemeen wordt er vaak op 40 graden gewassen maar soms mag dit niet bij een bepaald kledingstuk. Let hier dus goed op. Denk bij deze temperatuur aan kleding als broeken, T-shirts, bloesjes, hemdjes en vestjes. De onderbroeken, sokken, handdoeken en beddengoed kun je het beste op 60 graden wassen zodat dit goed schoon is. Vaat en theedoeken moet je dan weer op 95 graden wassen. Zo gaan de bacteriƫn goed dood en wordt tegelijkertijd ook nog eens je wasmachine grondig gereinigd door het hete water. Dit noemen we dus een win-win situatie.

Welk wasmiddel voor zwarte was / donkere was?

Om je zwarte en donkere was mooi zwart of donker te houden, is het handig om het juiste wasmiddel hiervoor te gebruiken. Er zijn verschillende, goede wasproducten die je kunt gebruiken. Zo heb je zwarte reus, Fleuril zwart, Robijn zwart, Persil zwart en Dreft. Ook Ariel heeft wasmiddel voor de zwarte en donkere was. Door het juiste middel te gebruiken, blijft je was lang mooi en fris. Mocht het nou zo zijn dat je kleding iets is vervaagd, kun je een kopje zout bij de was doen. Klinkt heel raar, maar dit herstelt de kleren. Dit kan ook in combinatie met natuurazijn worden gebruikt bij nieuwe zwarte of donkere kleding. Zo blijft de kleur goed zitten en vervaagd het minder snel. Erg handig!
Tips:

Het is erg frustrerend als je kleding vervaagd. Met een aantal regels waar je je aan kunt houden hoeft het niet zover te komen dat het erg vervaagd. Een aantal tips/trucjes lees je hieronder.

  1. Zorg dat je alles goed sorteert. Dus alle zwarte en hele donkere kleding bij elkaar.
  2. Was zo weinig mogelijk! Hoe vaker je wast, hoe sneller het vaag wordt.
  3. Verwijder hardnekkige vlekken met vlekverwijderaar. Zo kun je goed op 30 graden wassen.
  4. Was de kledingstukken binnenstebuiten. Zo vervaagd de kleur minder en voorkomt het eventuele slijtage.
  5. Gebruik het juiste wasmiddel. Je kunt dus het beste wasmiddel speciaal voor de zwarte was gebruiken. Je kunt zelf ervaren welke je het fijnst vindt.
  6. Was het liefst op 30 graden.
  7. Gebruik een kort was programma. Hoe minder lang je wast, hoe minder snel je kleren vervagen of slijten.
  8. Laat het drogen op een wasrek of aan een waslijn. De droger kun je het beste overslaan bij de zwarte was. Handdoeken kun je echter wel gewoon in de droger doen. Mocht dit iets krimpen, maakt dat niet zo heel erg veel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *