Witte was

Witte was

Waarom moet nou eigenlijk alles wat wit is bij elkaar? Welk wasmiddel is goed om te gebruiken en hoe warm was je de witte was? Je leest het allemaal hieronder.

Wit bij wit in de wasmachine

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Geen zin hebben om de was te scheiden en dus gewoon alles bij elkaar in de wastrommel gooien. Het heeft zo zijn voordeel, het kost minder tijd om het te sorteren. Maar het is niet erg goed voor je kleding. Het is verstandig om je was te scheiden en ook echt alleen de witte kleding bij elkaar te wassen. Dit omdat het heel snel voorkomt dat iets van een andere kleur afgeeft. Een nieuwe blauwe spijkerbroek is bijvoorbeeld nog niet goed “ingedroogd”. De verf in deze broek geeft dus erg gemakkelijk af en zo krijg je allemaal vlekken in lichte kleren. Heb je een prachtig rood shirtje dat bij de witte was gerecht komt? Wees dan niet verbaasd als je zo roze kleren hebt.
Door alle witte kleding bij elkaar te doen, voorkom je het risico dat je witte kleding verkleurd. Ook kan het door een iets donkerder shirtje doffer eruit komen te zien. En dat wil je niet graag toch? Alles wat wit is, wil je zo lang mogelijk stralend wit houden.

Witte was hoeveel graden?

Witte was wasmachineJe kunt de witte was het beste op 40 graden wassen. Broeken, T-shirts, vestjes en bloesjes worden met het juiste wasmiddel mooi schoon op 40°C en de kans dat je kleding krimpt, is erg klein. Witte onderbroeken, sokken, beddengoed, handdoeken en washandjes kun je het beste op 60°C wassen met goed middel om mee te wassen. Witte vaatdoeken kun je dan weer het beste op 95°C wassen voor het doden van de vele bacteriën. Ook hier moet je een goed middeltje bij gebruiken. Let op dat er geen normale kleding tussen de vaatdoeken was terecht komt. Het zou jammer zijn als je favoriete shirt ineens het formaat van babykleding heeft.

Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten wasmiddelen. Je hebt waspoeder, vloeibaar wasmiddel in tabletvorm, vloeibaar middel, was gel, tabletten, fijnwasmiddel en wolwasmiddel. Maar wat kun je nou het beste gebruiken voor? Zoals eerder vermeld wordt de witte was het liefst op 40 graden gewassen. Je kunt het beste kiezen voor wasmiddel speciaal voor deze was. Het meest gewaardeerd zijn de gel tabletten van Ariel voor de witte was. Deze zorgen ervoor dat je was mooi wit blijft en daarbij gaat er geen wasmiddel verloren via de leidingen van de wasmachine. Ook wordt er vaak waspoeder van Ariel gebruikt voor de witte was. In dit poeder zit bleekmiddel waardoor het mooi wit blijft.

Witte was grauw of verkleurd?

Om je witte kleding echt wit te houden of grauwe kleding weer wit te krijgen, kun je een aantal tips van hieronder toepassen.

  1. Zorg dat je wasmachine goed schoon is. Als je vaak op 30 of 40°C wast, kan het zijn dat er nog vuil in de wasmachine zit. Door eens in de maand een aantal vaatdoeken op 95°C te wassen, blijft de machine mooi schoon.
  2. Voeg soda toe aan je was. Het houdt of maakt je kleding wit en reinigt daarbij ook goed de wasmachine. Erg handig!
  3. Was echt alleen alles bij elkaar wat wit is. Zo voorkom je dat de kleur grauw wordt of zelfs helemaal verkleurd.
  4. Laat de was drogen in de zon.
  5. Verwijder gele vlekken van bijvoorbeeld deodorant en het zweten met glansspoelmiddel. Dit wordt normaal in de vaatwasser gebruikt, maar het is een heel handig middeltje om gele vlekken uit kleding te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *