Overhemd wassen

Overhemd wassen

Je hebt de witte, de bonte, de gekleurde en de zwarte was. Maar je hebt ook een was voor kledingstukken die echt niet mogen verkleuren, vervagen of slijten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overhemden. Deze zijn niet heel erg goedkoop en het is iets wat dagelijks gedragen wordt door mannen. Als je als man elke dag een overhemd aan moet, is de kans groot dat je er veel hebt. Maar deze moeten natuurlijk wel gewassen worden zonder dat ze worden verpest. Hoe kun je nou eigenlijk het beste overhemden wassen? Lees snel verder als je hier meer over wilt weten.

 

Waarom overhemden los wassen van de andere was?

Omdat overhemden over het algemeen redelijk kwetsbaar zijn, is het handig om deze samen met elkaar te wassen op een bepaalde manier. Ze kunnen ook duur zijn, dus het is zonde als ze grauw worden of een wit overhemd roze uit de was komt door een rood shirt.
Overhemd wassen: knopen open of knopen dicht

Bij het wassen is het belangrijk dat het binnenstebuiten de wasmachine ingaat. Op deze manier wordt de buitenkant van het hemd niet beschadigd. De knoopjes moeten dicht zijn. Je kunt het beste eerste de knoopjes dichtdoen en daarna het overhemd binnenstebuiten keren.

Op hoeveel graden moet je het wassen?

Je kunt overhemden het beste op 30 graden wassen. Als het is toegestaan voor een bepaald overhemd mag het ook op 40 graden. Hoe kouder je wast, hoe minder het je was beschadigd. Het kan soms alleen wel nodig zijn om het iets warmer te wassen omdat je bijvoorbeeld erg gezweet hebt. Zorg ervoor dat je het juiste wasmiddel gebruikt en je overhemden zijn weer heerlijk schoon.
Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken?

Wit overhemd wassen
Wit overhemd wassen

Welk middel je het beste kunt gebruiken, ligt aan de kleur van het overhemd. Heb je een wit of heel licht overhemd? Kies dan voor een middel speciaal voor de witte was. Is hij gekleurd of met een printje, kun je het beste kiezen voor een wasmiddel voor de bonte of gekleurde was. Gebruik hier ook een anti-kleuren doekje bij. Is hij zwart? Kies dan voor een middel speciaal voor de zwarte was. Je hebt verschillende merken. Denk aan Ariel, Dreft, Formil, Persil en nog veel meer. Je kunt het beste zelf ervaren welke je het fijnst vindt.

Overhemd strijken

Als de was klaar is en het is droog, kun je gaan strijken. Kijk voor je begint wel even in de label van het overhemd, sommigen mogen namelijk niet gestreken worden. Ook kun je hier vinden hoe heet het strijkijzer mag zijn zonder dat je kleding naar de Filistijnen gaat. Je kunt het beste de binnenkant van de kleding strijken. Trek het overhemd goed strak en zorg ervoor dat je eerst het schouderpand en de kraag strijkt. Strijk hierna de mouwen en daarna het overige. Werk netjes naar beneden en houdt de strijkbout niet te lang stil op één plek. Als je het zo doet, komt het vast goed!

Vouwen

Voordat je begint met vouwen, zorg je ervoor dat het allemaal goed is afgekoeld. Laat het, het liefst zo’n 30 minuten afkoelen. Knoop hem dicht en leg hem met de voorkant naar beneden over de lengte op de strijkplank. Vouw de ene helft terug over de andere helft, en kijk hierbij naar hoe breed je het gevouwen wilt hebben. Leg de mouwen naar beneden en leg de manchetten recht. Vouw nu de andere helft weer terug. Let hier op dat de vouw in een rechte hoek loopt en vanaf de schouder recht naar beneden. Na het vouwen hoort het er als een rechthoek uit te zien. Draai vervolgens het overhemd om en je kunt het zo wegleggen in een kast.

Uiteraard is het beter om het op te hangen. Dit voorkomt eventuele kreukels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *