Op hoeveel graden wassen?

Op hoeveel graden wassen?

“Een kind kan de was doen!” wordt er vaak gezegd. Wassen is niet heel lastig, maar je moet wel het een en ander weten. Wat kan in de wasmachine en wat niet? Kan iets in de droger, of juist niet? Het allerbelangrijkste, is nog wel het aantal graden. Hieronder vind je het aantal graden en welke kledingstukken je het beste bij deze warmte kunt wassen.

 

 

Op hoeveel graden wassen

Koud wassen: 15 °C

Je kunt tegenwoordig bij elke wasmachine wel kiezen om koud te wassen op 15 graden. Als er geen 15 graden opstaat, moet je ervan uitgaan dat het kouder is dan 30 graden. Niet veel mensen wassen op deze temperatuur. Het is dan wel voordeliger, maar de was wordt niet optimaal schoon. Als je koud wast, zorg er dan voor dat je een wasmiddel gebruikt dat hier ook speciaal voor bedoeld is. Kleding dat niet erg vies is of niet stinkt, kun je prima wassen op 15 graden mits je erg goed wasmiddel gebruikt.
Koud wassen: 30 °C

Kleding wassen aantal gradenOok kun je prima kleding wassen met een graad of 30. Het is ook veel zuiniger en de meeste mensen gooien na het twee keer dragen van een kledingstuk het al weer in de was. De kleren zijn dus niet erg vies en met juiste wasmiddel is het prima schoon te krijgen. Je kunt het beste je spijkerbroeken, linnen broeken, shirts, vestjes en bloesjes op een graad of 30 wassen. Zo weet je zeker dat het niet krimpt en het toch goed schoon wordt.

Wassen op 40 °C

Kleding wassen op 40 gradenAls je kleding wast op 40 graden, is het iets minder zuinig. Toch is het soms nodig om kleding echt goed schoon te krijgen. Hardnekkige vlekken en geuren krijg je er vaak niet uit met 30 graden of kouder. Kijk wel altijd goed in de labels van kleding of het wel op 40 graden gewassen mag worden. Sommige bloesjes, broeken en shirts kunnen hierdoor namelijk meer slijten en/of verkleuren. Als in de label staat dat het mag, kun je prima alles op ondergoed, beddengoed en handdoeken na wassen op een graad of 40.

Wassen op 60 °C

Kleding wassen op 60 gradenOp dit aantal graden wassen is niet heel zuinig en het kan ervoor zorgen dat kleding krimpt of zijn ware kleur een beetje verliest. Zorg er dus voor dat je eigenlijk nooit kleding op deze temperatuur wast, tenzij het is aangegeven in de label. Dit komt niet vaak voor. Wat er gewassen mag worden op 60 graden, zijn voornamelijk handdoeken, washandjes, beddengoed en ondergoed. Het is belangrijk dat dit goed schoon wordt en de bacteriën goed worden gedood. Dit kan natuurlijk niet als je het op 15, 20 of 40 °C wast. Kijk uit dat er niet per ongeluk een leuk shirtje in terecht komt. Het zou zonde zijn als door de temperatuur het shirtje verkleurd en krimpt en dus verpest is.
Wassen op 90 °C
Kleding wassen op 90 graden

Je kunt zelfs wassen op 90 graden. Dit komt alleen niet heel vaak voor. Meestal worden er theedoeken en vaatdoeken op 90 graden gewassen, zodat ze echt goed schoon zijn en er geen bacteriën op de vaat terecht kunnen komen na een afwas beurt. Kijk hier ook heel goed uit of je geen gewone kleding in de wasmachine doet. Het zou een beetje jammer zijn als je net nieuwe vestje doorgespeeld kan worden naar een pasgeboren baby.

Het is goed om af en toe eens een aantal vaatdoeken te wassen op deze hoge temperatuur. Als je bijna altijd op 30 of 40°C wast, kunnen er nog bacteriën in de wastrommel zitten. Door het erg heet te wassen, worden alle overige bacteriën in de wasmachine gedood en zo wordt dus meteen alles goed gereinigd. Handig toch?

Stel je vraag aan ons!

Heb je een vraag over het aantal graden? Stel deze vraag dan hieronder. Een medewerker van kledingwassen.nl zal je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *