Kleding wassen met azijn

Kleding wassen met azijn

Kleding wassen, het is tegenwoordig een dagelijkse bezigheid. Mode is een “ding” waar iedereen maar al te graag aan meedoet. Je trekt het liefst elke dag een nieuw setje aan met meerdere lagen. Ook kleden

mensen zich wel vaker om dan één keer op de dag. Maar helaas moet er dan ook veel gewassen worden. De meeste mensen wassen met een wasmachine of met de hand. Hierbij komt vaak wasmiddel en wasverzachter te pas. Maar het kan ook anders! Namelijk je kleding wassen met azijn. Nu zal je wel denken; azijn? Ja, azijn. Het klinkt heel gek, maar het heeft veel voordelen!

 

Waarom wassen met azijn?

Als je kleding in een wasmachine wast, kun je hier in plaats van wasmiddel ook azijn voor gebruiken. Het klinkt misschien heel raar, maar het wassen van kleding met azijn brengt zo zijn voordelen met zich mee. De voordelen zijn hieronder even op een rijtje gezet. Toch zijn er ook wat nadelen. Die kun je ook hieronder vinden.

Wassen met Azijn

Voordelen:

1: Azijn zorgt ervoor dat nare geurtjes verdwijnen.
2: Het is goed voor het behouden van kleuren.
3: Het ontkalkt.
4: Het is goedkoper dan wasmiddel en wasverzachters.
5: Als je een nieuwe broek hebt en je laat het even weken in water met azijn, trekt de kleur sneller in en geeft het minder snel af. Ook voorkomt het eventuele slijtage en ontkleuring.
Zoals je ziet zijn er dus erg veel voordelen aan het wassen van je kleding met azijn. Vooral handig, is dat het ontkleuring en slijtage tegengaat, de wasmachine reinigt en daarbij erg sterke geuren kan laten verdwijnen. Hardnekkige geuren als de rookgeur na een avond stappen gaat er beter uit met azijn dan met wasmiddel. Een ander fijn voordeel is ook dat het dus erg goedkoop is.

Nadelen:

1: Teveel gebruiken kan ervoor zorgen dat je kleding zuurder gaat ruiken.
2: Het geeft geen frisse bloemetjesgeur af, wat wasmiddel en wasverzachter juist wel doen.

Gekleurde kleding met azijn wassen?

Je kunt het beste een scheutje in het spoelbakje en in de trommel van de wasmachine doen. Het voorkomt zo voornamelijk verkleuring en als je kleding uit de was komt, ruik je er niets van. Als je met de hand wast, kan het zo zijn dat je nog wel de geur ruikt. Vaak wordt er met de hand gewassen om nieuwe kleding hun kleur goed te laten behouden. Als je dit doet en de geur zit er nog in, was deze kleding een dag erna dan nog even met normaal wasmiddel. Doordat je het eerst hebt gewassen met azijn met de hand, verkleurt het amper tot niet na de eerste keer wassen. Het is dus ideaal voor nieuwe kleding!

In sommige plaatsen van Nederland heb je “hard” water. Dit betekend dat er veel kalk in het water zit. Dit kan weer slecht zijn voor het wassen van je kleren. Doordat er een scheutje azijn bij komt, wordt dit water ontkalkt. Hier door worden je kledingstukken schoner en is het water “ontkalkt en zachter”. Je kunt natuurlijk altijd een beetje wasmiddel erbij gebruiken voor de frissere geur.
Over het algemeen wordt er niet veel gewassen met azijn. Het kan heel erg handig zijn, maar mensen vinden het toch wel fijner als hun was fris naar bloemen ruikt. Het is iets van vroeger, wat ervoor zorgt dat de jonge generatie dit niet kent en de oudere generatie hier erg bekend mee zijn.

Heb je nieuwe kleding waarvan je ontkleuring tegen wilt gaan? Of krijg je een bepaalde geur echt niet uit je kleding? Gebruik dan af en toe eens azijn om van deze problemen af te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *