Jeans wassen

Jeans wassen

De jeans is eigenlijk altijd al een populair kledingstuk geweest. Ook is het een belangrijk onderdeel van de meeste kledingkasten. Wie heeft er nou geen spijkerbroek in de kast hangen? Spijkerbroeken zitten vaak comfortabel en zijn veelzijdig. Je kunt ze erg netjes dragen met een overhemd of juist heel sportief met een T-shirt. Jeans zijn meestal gemaakt van katoen. Dit wil dus zeggen dat ze lang meegaan, als je ze goed verzorgt. Dit is duurzaam. Maar hoe verzorg je een jeans nou goed? Als je weet hoe je, je jeans het beste kunt wassen, blijft hij er erg mooi uitzien en kun je er jaren plezier van hebben. Er zijn twee verschillende methodes om je jeans te wassen.

 

Jeans wassen methode 1: de wasmachine

De eerste methode, is de wasmachine. De meeste mensen vinden dit dan ook de fijnste methode. Dit kost namelijk niet zoveel moeite. De eerste stap die je neemt, is je wasmachine op een mild programma zetten. Als je wilt dat je spijkerbroek er zo mooi uit blijft zien als dat je hem kocht, is het wel belangrijk om hem voorzichtig te wassen. Hierdoor blijven de kleuren van de stof mooi en voorkom je slijtage. Je kunt het beste een milieuvriendelijk en mild wasmiddel gebruiken.
Een voorbeeld hiervan is Ecover. Belangrijk is, dat je geen wasmiddel gebruikt waar dan ook maar iets aan bleekmiddel in zit. Dit kan erg schadelijk zijn voor je jeans. Als je wilt dat je jeans wat zachter aanvoelt, kun je ook een milde wasverzachter gebruiken.

Jeans wassen

Stapsgewijs je jeans wassen

 1. Kijk eerst op de label van je jeans of er misschien dingen zijn waar je op moet letten. De meeste spijkerbroeken worden op 30 graden gewassen. Dit kan verschillen per broek. Spijkerbroeken mogen NIET met heet water gewassen worden!
 2. Check even of de zakken helemaal leeg zijn. Altijd handig!
 3. Voordat je de spijkerbroek in de wastrommel gooit, zorg er dan voor dat de broek binnenstebuiten is. Zo slijt de buitenkant minder en verliest het zijn kleur niet.
 4. Stop nooit meer dan 4 of 5 jeans bij elkaar in de was. Dit kan te zwaar zijn waardoor de broeken niet optimaal worden gewassen.
 5. Zorg ervoor dat het wasmiddel en de wasverzachter mild zijn.
 6. Zodra je, je jeans hebt gewassen, moet je ze direct uit de wasmachine halen.
 7. Als je de broek ophangt, zorg er dan voor dat hij niet meer binnenstebuiten is.
 8. Laat je spijkerbroek drogen. Het hangt af van de broek hoelang het erover doet om te drogen. Dit kan soms wel twee dagen duren. Houdt hier dus rekening mee.

Jeans wassen methode 2: zonder wasmachine

Als je het toch nóg iets voorzichtiger wilt aanpakken, is het aangeraden om je jeans te wassen zonder wasmachine. Dit kan bijvoorbeeld in je wastafel, bad of in een teiltje. De voordelen van met de hand wassen, zijn dat de kleuren optimaal worden behouden en de slijtage minimaal is. Hoe kun je het beste je jeans wassen met de hand?

 1. Vul een bad, wasbak of teil met een aantal centimeter koud of lauw (handwarm) water. Doe hier een mild wasmiddel bij.
 2. Zorg dat je broek binnenstebuiten is, en leg hem zo plat mogelijk in het water. Hoe platter de broek ligt, hoe minder kreukels. Een bad is dus iets handiger dan een wasbak of teil.
 3. Laat de broek ongeveer 45 minuten in het water liggen.
 4. Spoel de broek uit onder de kraan met koud water. Als je dit hebt gedaan, kun je de broek ophangen om hem te laten drogen

Hoe vaak moet je een jeans wassen?

Het liefst zo weinig mogelijk. Echte, goede spijkerbroeken zijn zo gemaakt, dat je hem niet vaak hoort te wassen. Een goede spijkerbroek gaat namelijk naar je lichaam staan en zodra je hem wast is de vorm er weer uit. Ook vervaagt de kleur sneller als je hem erg vaak wast. Probeer de broek niet vaak achter elkaar te dragen en haal eventuele vlekken er uit met een natte doek. Kijk hierbij wel uit dat de verf van de broek goed is ingetrokken. Je kunt anders lichte vlekken in je broek krijgen en dat is erg zonde. Vaak merk je zelf wel, of het tijd is om je spijkerbroek te wassen. Doe dit dus ook een beetje op gevoel.

Sommigen zeggen dat je eigenlijk nooit je spijkerbroek moet wassen. Je kunt namelijk je spijkerbroek ook een nachtje in de vriezer leggen. Dit dood bacteriën en haalt eventuele nare geuren weg. Toch zijn niet veel mensen hier een voorstander van. Er kunnen geuren van etenswaren bij in de broek trekken en het is ook wel een beetje raar om een jeans in de vriezer te leggen. Het is wel handig om dit te doen tussen wasbeurten door. Dit voorkomt wat slijtage en ontkleuring. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je de broek goed verpakt. Zo ruikt je broek niet naar de macaroni die je dezelfde dag in de vriezer hebt gezet.

Mag de jeans in de droger?

Men heeft verschillende adviezen voor het drogen van een spijkerbroek. Het is het beste om een spijkerbroek te laten drogen aan een wasrek, maar soms kiezen mensen er toch voor om de spijkerbroek in de droger te gooien. Dit kan van een aantal zaken afhangen:

 1. Heb je een dure, net nieuwe of vintage spijkerbroek? Niet in de droger!
 2. Heb je een oude droger? Gooi er geen enkele spijkerbroek in!
 3. Is je spijkerbroek te groot, niet nieuw en geeft hij dus niet meer af? Dan kun je hem in de droger doen. Laat de spijkerbroek alleen niet met opzet vele maten krimpen, dit geeft vaak een ongewenst resultaat en is erg slecht voor de kwaliteit van de broek.

Al met al, is het drogen van een spijkerbroek aan een wasrek het gene wat de minste risico’s met zich meebrengt. Wil je dus niet de kans hebben dat je broek verkleurt, slijt of krimpt? Hang hem lekker aan een wasrek en je hoeft je zeker geen zorgen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *