Bonte was

Bonte was

Bonte was

De was doen, vroeg of laat komt iedereen ermee in aanraking. Voor jongeren die nog thuis wonen is het zo vanzelfsprekend dat ouders de was doen, maar op een dag moeten ze het toch zelf kunnen. Ga jij op jezelf wonen of weet je niet zo goed hoe de bonte was werkt? Dan is het handig om verder te lezen. Wat is de bonte was? Waarom moeten deze kleuren bij elkaar en met welk wasmiddel kun je dit wassen? Ook vind je hieronder op hoeveel graden je het beste je bonte was kunt wassen.

 

Waarom moet het bij elkaar?

Allereerst, wat is eigenlijk de bonte was? De bonte was houdt in, dat je alle kleren met een lichte kleur en kleding met printjes bij elkaar doet. Dit is dus anders dan de gekleurde was. Over de gekleurde was vind je onderaan de pagina meer. Het is handig om deze lichte kleuren en printjes bij elkaar te doen, zodat de kleur lang mooi blijft. Kleren die een erg felle kleur hebben zoals rood, kun je hier beter niet bij doen. Zo kan de rode kleur in kleding met lichte kleuren trekken en in de shirtjes en bloesjes met printjes. Om deze kleren dus zo lang mogelijk mooi te houden, is het dus verstandig om alleen deze lichte kleding en printjeskleding bij elkaar te doen.

Bonte was

Bonte was aantal graden

Licht gekleurde shirts, broeken, bloesjes en vestjes kun je het beste op 40 graden wassen. Zo worden ze mooi schoon en is de kans erg klein dat de kleuren overlopen in elkaar. Kijk van te voren wel even in de labels. Het kan zijn dat sommige kledingstukken op 30 graden gewassen moeten worden. Zorg ervoor dat je het juiste wasmiddel gebruikt bij het wassen van je bonte was. Handdoeken, ondergoed en beddengoed met een lichte kleur of een printje kun je het beste op 60 graden wassen.
Welk wasmiddel kun je het beste gebruiken?

Over het algemeen wordt het wasmiddel van Ariel het meest gewaardeerd. Voor de bonte was zijn er gel tabletten en is er waspoeder. Je kunt dit in de wastrommel plaatsen waardoor er geen wasmiddel verspild wordt in de leidingen van de wasmachine en zo weet je zeker dat je kleren mooi schoon worden en fris gaan ruiken. Naast het middel kun je ook anti-verkleur doekjes gebruiken. Deze kun je het beste van Vanish of Dr. Beckmann gebruiken. Deze doekjes zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld geen roze tinten in je kleding krijgt maar deze worden opgenomen in het doekje. Dit is vooral handig bij nieuwe kleding dat bij de bonte was hoort.

Tips voor de bonte was:

  1. Zorg dat je de was goed sorteert. Welke kleuren kunnen er in de bonte was?
  2. Was je nieuwe kledingstukken apart. Deze kunnen in het begin afgeven.
  3. Gebruik het juiste wasmiddel. Ariel wordt aanbevolen, maar probeer zelf ook verschillende soorten zodat je weet wat bij jouw was en bij jou past.
  4. Prop de wasmachine niet te vol.
  5. Keer je wasgoed binnenstebuiten. De kleuren blijven mooier en het voorkomt eventuele slijtage.
  6. Let op de dosering van de wasmiddelen die je gebruikt.
  7. Lees labels van kleding. Hoe kun je dit prachtige kledingstuk nou het beste onderhouden?
  8. Zitten er vlekken in je bonte was? Probeer deze er eerst handmatig uit te halen. Zo kun je heel goed op 30 graden wassen en je was is nog steeds fris en fruitig.
  9. Hang na het wassen de was op en laat het drogen. Is het een erg kwetsbare stof? Doe hier dan geen wasknijpers aan. Zo beschadig je de stof en kunnen er eventuele deuken ontstaan.

Wat is gekleurde was?

Zoals je hebt gelezen, is de bonte was lichtgekleurd en/of met printjes. Door deze kledingstukken bij elkaar te wassen, voorkom je dat kleuren overlopen en zorg je ervoor dat de kleding schoon is en fris ruikt. Dit heet dan weer niet de gekleurde was. De gekleurde was houdt in, dat je bijvoorbeeld alle rode of alle groene kledingstukken bij elkaar doet. De stukken die wat donkerder zijn geven waarschijnlijk meer af in de bonte was en dus wordt de gekleurde was hiervan gescheiden voor optimaal schone kleren. Ook brengt het zo minder risico’s met zich mee.

Vragen over bonte was?

Stel deze dan hieronder. Wij helpen je graag met het oplossen van je probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *