Beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Als je lang plezier wilt hebben van je favoriete beddengoed, dan is het belangrijk dat je je hoeslakens, dekbedovertrekken en dekbedden zorgvuldig en op de juiste manier wast. Het is lang niet ingewikkeld, maar je moet wel het een en ander weten. Hieronder lees je meer over hoe je beddengoed moet wassen.

Hoeslaken wassen

Het is belangrijk dat hoeslakens op een hoge temperatuur worden gewassen. Zo gaan namelijk de bacteriën en eventuele huisstofmijt dood. Je kunt vaak het beste je hoeslaken op 60 graden of warmer wassen, maar kijk van te voren wel even in de label. Het kan namelijk zo zijn dat juist deze stof niet heel heet gewassen mag worden. In de meeste gevallen is 60 graden wel goed. Het is belangrijk dat je gekleurde hoeslakens nooit wast met wasmiddel voor de witte was. Hierdoor kunnen witte vlekken ontstaan, wat eigenlijk erg logisch is. Je kunt het beste kiezen voor een wasmiddel voor de bonte was voor gekleurde hoeslakens.
Dekbedovertrek wassen

Allereerst is het belangrijk dat beddengoed waaronder het dekbedovertrek altijd binnenstebuiten gewassen dient te worden. Dit is nodig, zodat de kleuren goed behouden blijven. Voor je daadwerkelijk je dekbedovertrek gaat wassen, is het belangrijk om de label te bekijken. Hier zal hoogstwaarschijnlijk op staan dat je het beddengoed kunt wassen op 60 graden. Ook vind je hier het wasprogramma dat je het beste kunt gebruiken. Meestal is dit een fijn of kreukherstellend programma. Het is goed om te weten, dat donkere dekbedovertrekken meestal op 40 graden worden gewassen. Dit zodat er geen kleuren vervagen of doorlopen.

Dekbed wassen

Beddengoed wassen is een wekelijkse of zelfs dagelijkse bezigheid. Een dekbed hoort daar ook bij. Er zijn drie verschillende soorten dekbedden. Namelijk donzen, wollen en synthetische. Bij ieder soort dekbed hoort een andere wasbeurt. Bij een donzen dekbed is niet veel reiniging nodig. Sommige mogen niet eens in de wasmachine gewassen worden. De meeste donzen dekbedden kun je opschudden, laten luchten en eens in de vijf jaar laten reinigen. Wollen dekbedden wassen kun je beter niet zelf doen. De kans dat de kwaliteit en het dekbed zelf erop achteruit gaan, is erg groot. Het beste kun je een wollen dekbed regelmatig laten luchten. Een synthetisch dekbed kun je wel zelf wassen. Het meeste synthetische beddengoed kan gewassen worden op 60 graden. Een dekbed hoeft maar één keer in de vijf jaar grondig gereinigd te worden. De rest van de tijd is luchten voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *